De voorbeelden hieronder illustreren verschillende stappen die al in de zeevaart worden gerealiseerd op het gebied van verantwoord ondernemerschap, goed werkgeverschap en oog voor de impact op het klimaat en milieu.
Scheepvaart apart geregeld in belastingverdragen
De scheepvaart is een internationale bedrijfstak met kantoren die in principe over de gehele wereld gevestigd kunnen zijn. Zeevarenden zijn vaak lang van huis en bevaren alle wereldzeeën. Voor het heffen van belasting op reder en zeevarenden is dit lastig. Daarom wordt in de belastingverdragen apart geregeld welk land belasting mag heffen, om te voorkomen dat reders en zeevarenden twee keer worden belast dan wel in het geheel niet. Modelverdragen van de VN, OESO en Nederland zijn hierin vaak leidend.
Zwaveloxide SOx
De IMO heeft ook zwavelnormen gesteld voor de scheepsbrandstof. De EU heeft voor Europese wateren deze normen aangescherpt. In de Oostzee, de Noordzee en het Engels Kanaal mag nu met maximaal 0,1% zwavelbrandstof worden gevaren. In 2020 gaat voor alle andere Europese wateren een norm gelden van 0,5%. Wereldwijd gaat de norm van nu 3,5% naar maximaal 0,5%, of in 2020 dan wel uiterlijk in 2025.
Verbod op tinhoudende aangroeiwerende verf
Aangroeiwerende verf die op de scheepshuid wordt aangebracht is bedoeld om de aangroei van algen, schelpen en andere organismen te voorkomen. Deze aangroei zorgt voor een verhoging van de weerstand van het schip met meer brandstofverbruik en luchtemissies tot gevolg. Vroeger bevatte de verf tin, hetgeen leidde tot nadelige effecten voor het mariene milieu. Tegenwoordig is tin verboden en vervangen door milieuvriendelijke alternatieven.
Arbeidsomstandigheden zeevarenden
De ILO heeft in 2006 alle verdragen, conventies en andere regelgeving geactualiseerd en ondergebracht in één verdrag, het Maritiem Arbeidsverdrag. Dit verdrag ziet toe op het werken aan boord door zeevarenden. Het is per 20 augustus 2013 van kracht geworden. Inmiddels is het door 65 landen, waaronder Nederland, geratificeerd en van kracht op 80% van de wereldvloot. Deze regelgeving waarborgt de betaling van zeevarenden, de arbeidsomstandigheden aan boord en zaken zoals repatriëring bij ziekte en looncompensatie bij faillissement van een reder.
Recyclen van schepen
In 2009 is het mondiale Hong Kong Verdrag gesloten dat regels stelt voor een mensvriendelijke en milieuverantwoorde wijze van scheepsrecycling. Het verdrag is echter nog niet in werking getreden omdat tot op heden nog maar vijf landen het geratificeerd hebben. Nederland heeft aangekondigd dit nu te gaan doen. De mondiale redersvereniging ICS heeft in afwachting van het van kracht worden van het verdrag zelf richtlijnen opgesteld en ook de Europese Commissie is nu met eigen regelgeving gekomen. De ICS roept overheden op om het verdrag zo spoedig mogelijk te ratificeren. Europese regels voor een mondiale industrie zijn vaak lastig en minder effectief dan mondiale regels.
Nadat een zeeschip uit de vaart wordt gehaald, wordt het schip voor ontmanteling aangeboden aan een scheepswerf. Bijna elk onderdeel van een schip kan worden gerecycled. Dat is al jaren staande praktijk. Toch moeten flinke stappen worden gezet om het scheepsrecyclingproces volledig op een voor mens en milieu verantwoorde wijze te laten verlopen. De KVNR roept de Nederlandse overheid daarom op om over te gaan op ratificatie van het Hongkong Verdrag dat dit regelt. Deze noodzaak is ook tot de Nederlandse overheid doorgedrongen en de informatievoorziening wordt al beter, maar dat neemt niet de bittere bijsmaak weg dat Nederlandse reders vervolgd door het Openbaar Ministerie worden voor vermeende illegale praktijken in het scheepsrecyclingproces.
Uitleg over het Maritiem Arbeidsverdrag